Contacteer ons: info@villachantecler.be
Gistelse Steenweg 167, 8200 Brugge, Bekijk op de kaart
De naam Chantecler

De naam Chantecler

De naam Villa Chantecler is afkomstig uit het middeleeuws verhaal Van de vos Reynaerde. Van den Vos Reynaerde is een episch dierdicht dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur. Het boek zou zijn geschreven in de 13e eeuw door een zekere Willem die Madocke maecte. Het verhaal bestaat in alle talen en werd door verschillende schrijvers verteld.

In het Gruuthuusemuseum in Brugge werd tijdens de tentoonstelling Devotie en Liefde het Gruuthuusehandschrift voorgesteld. Dit Gruuthusehandschrift verwijst naar Lodewijk van Gruuthuse (15e eeuw), een edelman die raadgever was van de Bourgondische hertogen. Voor bijna 500 jaar bleef het handschrift verborgen in een privébibliotheek. In het midden van de 19e eeuw gaf Charles-Louis Carton het voor het eerst uit. In 2007 werd het verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek van Nederland en werd het voor iedereen toegankelijk.

Rond 1400 is Brugge het New York van nu: een grote, levendige stad, een van de rijkste en meest internationaal georiënteerde steden, verbonden met gans Europa. Dit laat natuurlijk zijn sporen na in de stad: het stadhuis, de stadspoorten en het belfort geven zichtbaar vorm aan Brugges macht. Rijke handelaars en ambachtslui vormen een belangrijke economische macht en zetten zichzelf ook politiek en cultureel op de kaart. Religie en devotie zijn, as always, met dit alles verweven. Kerktorens, kappellen en kloosters hebben hun plaats in het straatbeeld.

7 gebeden, 147 liederen en 16 gedichten, allemaal in het Middelnederlands: dat is de inhoud van het Gruuthusehandschrift. De teksten werden rond 1400 in Brugge verzameld en door 5 kopiisten neergepend. Van de meeste teksten zijn de auteurs onbekend. Het handschrift bevat de oudste verzameling wereldlijke liederen met muzieknotatie in het Middelnederlands. De beroemdste tekst is zonder twijfel het klaagliegd om een overleden vriend, Egidius waer bestu bleven, maar het heeft ons ook andere middeleeuwse toneelteksten en verhalen als ‘Van den vos Reynaerde’ overgeleverd.

De naam Villa Chantecler is afkomstig van één van de personages uit dit middeleeuwse verhaal, de haan. Naast de naam van het huis toont de gevel ook een tegeltableau met een haan en de opkomende zon.

 

 

Book online

Book online and get the best rates. Check the availability, select your desired room and you will get an immediate confirmation.