Contacteer ons: info@villachantecler.be
Gistelse Steenweg 167, 8200 Brugge, Bekijk op de kaart
De geschiedenis

De geschiedenis

Het huis werd in juni 2013 door de Vlaamse overheid erkend als beschermd monument, net 100 jaar nadat het gebouwd werd. Het ministrieel besluit baseert zich op de artistieke, historische en sociaal-culturele waarde van het pand.

Een uittreksel uit het besluit:

Artistieke waarde

Het is een pand uit het begin van de 20ste eeuw voorzien van een sierlijk uitgewerkt parement van geglazuurde baksteen in combinatie met tegeltableaus van de firma Gilliot & Cie uit Hemiksem, onder meer voor de aanduiding van de huisnaam en het tafereel met de haan.

Historische, in casu architectuurhistorische waarde

  • Het pand is een representatief voorbeeld van een ontwerp van architect Jules Heyneman, gebouwd in 1913 in opdracht van Désiré Paresys, die verkoper was in o.m. geglazuurde tegels en tegeltableaus van firma Gillot & Cie uit Hemiksem.
  • Het is een zeldzaam voorbeeld van een pand waarbij de huisnaam z.g. “Villa Chantecler” werd verwerkt in een mooi tegeltableau, getypeerd door sierlijke letters omringd door bloemmotieven. Op de verdieping illustreert het tegeltableau met opgaande zon en haan de versierende functie van tegeltableaus in de architectuur.
  • Het pand valt op door het kleurrijk materiaalgebruik van geglazuurde baksteen, tegeltableaus, het sierlijke schrijnwerk en de behouden geveltop met windberg.
  • Achter de fraai uitgewerkte gevel gaat een interieur met klassieke plattegrond schuil met interessante interieurelementen zoals o.m. een vloer met gres tegels, marmeren schouwen en stucwerk.

Sociaal-culturele waarde

Het pand met rijk uitgewerkte gevel bezet met geglazuurde tegels en tegeltableaus was als het ware een uithangbord voor de bouwheer Désiré Paresys die verkoper was van dit materiaal.

 

Book online

Book online and get the best rates. Check the availability, select your desired room and you will get an immediate confirmation.